2011. augusztus 8., hétfő

Szárnyalj!


Talán már Te is észrevetted, hogy a gondolkodással kapcsolatos metaforák milyen gyakran veszik képeiket a madarak világából. Az ember kotlik egy-egy elképzelésen, lecsap egy-egy részletre, a képzelet pedig szabad, mint a madár, a gondolkodás szárnyakat kap, míg hirtelen megszületik a nagy ötlet, egy fontos döntés. Az egész folyamat meglepően hasonlít a madarak életformájához…

Esetleg azt is észrevetted már, hogy a nagy jógik az élővilágról nevezték el a legtöbb ászanát, vagyis testhelyzeteket, amiket gyakorlunk jóga közben. Persze ez nem véletlen! Hiszen mindannyian egyek vagyunk, ugyanaz a fény ragyog bennünk.

Na, de kezdjük azzal, hogy egyáltalán miért gyakorolunk ászanákat?! Bizony évszázadokig tartott, amíg jelenlegi formájukban kifejlődtek és lényegében a test minden izmát, idegét és mirigyét megtornáztatják. Erős és rugalmas fizikumot hoznak létre, csökkentik a fáradtságot és megnyugtatják az idegeket. Valódi jelentőségük azonban abban rejlik, ahogy a tudatot szoktatják és fegyelmezik. Az ászanák gyakorlásával hódítod meg a tested és teheted azt valóban a szellemed hordozójává. Nem egy test vagy, akinek lelke van. Hanem Lélek vagy, akinek teste van. A tested a lelked temploma. A jógával mindenekelőtt egészségre tehetsz szert, ami nem „csupán” testi egészséget jelent. Ez nem árucikk, ami pénzért megvásárolható. Olyan tőke, ami kizárólag kemény munkával szerezhető meg. A rendszeres gyakorlás által az ászanák stabilitást, egészséget és könnyedséget teremtenek Benned. A szilárd és kellemes testtartás pedig lelki egyensúlyt eredményez és megszünteti a tudat ingatagságát. Ez az egészség: a test, a tudat és a szellem tökéletes egyensúlyi állapota. A jóga által megszabadulhatsz a testi betegségektől és a lelki problémáktól. Hát, hogyne gyakorolnánk ászanákat?! Az ászanák nem egyszerűen tornagyakorlatok, hanem tartások! Valódi tartást adnak. Végrehajtásukhoz pedig csupán egy tiszta helyre, jógaszőnyegre és eltökéltségre van szükséged… semmi másra! Igazából csak és kizárólag eltökéltségre. Akár el is kezdheted… most!

Ahogy már említettem az egyes ászanák nevének is nagy jelentősége van, hiszen végigvezetnek az egész evolúción! Egyesek a növényvilágról kapták a nevüket, mint például a fa (vriksa) vagy a lótusz (padma). Mások rovarokról, mint a sáska (salabha) vagy a skorpió (vrishcsika). Vannak olyanok, amelyeket víziállatokról és kétéltűekről neveztek el, ilyen a hal (macja), a teknős (kúrma) vagy a béka (bhéka vagy mandúka). Vannak ászanák, amelyek különféle madarak nevét viselik, például a páva (majúra) és a hattyú (hamsza). Vannak olyanok, amiket négylábúakról kapták a nevüket, mint a kutya (svána), a teve (ustra) és az oroszlán (szimha). A sorból nem maradtak ki a csúszómászók sem, mint a kígyó (bhudzsanga). Az embrióállapot (harbhapindra) és a csecsemőpóz (balasana) sem kerülte el a jógik figyelmét. Vannak ászanák, amik legendás hősökről kapták a nevüket, például Virabhadráról, aki Shiva szerelmi bánatában kitépett és földre hajított hajtincséből született, hogy véres bosszút álljon az apóson… tiszta dráma, kérem! És a nagy bölcsek nevét is őrzik a róluk elnevezett ászanák, például a Vasziszthászana Vaszisztha híres bölcs és látnok emlékét őrzi, akinek nevéhez több védikus himnusz fűződik és egyike volt azon hét bölcsnek, akiket később a Nagy Medve, vagyis a Göncölszekér csillagkép csillagaival azonosítottak. Tehát gyakorlás közben a tested sokféle alakot ölt magára, amelyek a legkülönfélébb teremtményekhez hasonlítanak. Az ászanák ezáltal ahhoz is szoktatják az elmédet, hogy ne vess meg egyetlen teremtményt sem és megtapasztald az egységet. hiszen a teremtés egész skáláján, a „legalacsonyabb” rovartól a „legtökéletesebb” bölcsig ugyanaz a Lélek, ugyanaz az Egyetemes Szellem lélegzik számtalan alakot öltve magára. Minden vagy, mégis csak egy vagy a sok közül. Ez a valódi egyetemesség.

Előfordulhat, hogy már felfigyeltél arra is, milyen sok madaras ászanát gyakorolunk jógázás közben… Ott vannak a csodás galambok, mint az egylábú galamb, duplagalamb, álló galamb, sikító galamb. Aztán a gyönyörű paradicsommadarak minden helyzetben… ivó, álló, ülő. Ne felejtsük ki a gólyát sem, aki megihlette Bruce Leet és persze az éles szemű sast, vagyis a garudászanát. Nos, ez sem véletlen!

Vajon mit tanulhatunk a madaraktól? Mit tapasztalhatunk általuk?

Én a szárnyalást tanulom tőlük. Azt, hogy el merjek rugaszkodni a földtől, nézzek rá a problémáimra madártávlatból és mindig új nézőpontokat keressek! Az egyensúlygyakorlatok minden alkalommal új tükröt tartanak elém arról, mennyire vagyok egyensúlyban, mennyire vagyok önmagam. Valóban merek-e szárnyalni… Te mersz szárnyalni? Próbáld ki!

Hogyan kezdj neki? Persze, hogy jógázz! És meríts inspirációt a madaraktól. Érezd és tapasztald meg milyen, amikor 'kotlasz' egy-egy elképzelésen, mintha csak azt várnád, hogy az ötlet, a döntés kikeljen a tojásból... hogyan érlelődik benned, hogyan melengeted, mielőtt útjára ereszted. Légy éber és figyeld meg, vajon néha Te is lecsapsz-e úgy, mint a ragadozó madarak... egy mondatra, egy emberre, egy lehetőségre? Ha igen, milyen érzés? Mennyire kell gyorsan cselekedned? Mennyire kell bátornak lenned? Ereszd el a képzeleted, hogy szabad legyen, mint a madár... Képzeld el, milyen lehet a szelek szárnyán repülni, elindulni a végtelenbe... Milyen lehet mindenre madártávlatból tekinteni? Vajon segít-e, ha messzebről nézel rá egy problémára? Ha igen, hogyan tudnád gyakorolni ezt a mindennapi életben, hogyan tudnál eltávolodni és kívülről ránézni a helyzetre? Szerintem úgy, hogy törekszel rá. Engedd, hogy a gondolkodásod szárnyakat kapjon! Bontsd ki a szárnyaid és válj sassá, gólyává, galambbá... figyeld meg milyen érzés ezekben az ászanákban lenni. Mennyire kell kecsesnek és könnyűnek maradnod?! Mennyire szükséges nyitottá válnod?!

Elárulom, hogy tapasztalataim szerint ez a titka ezeknek az ászanáknak: könnyűség és nyitottság. Ezért azt javaslom, hogy mindig maradj nyitott és kísérletező, mindig állj készen egy olyan útra lépni, ahol még sohasem jártál azelőtt. A jógában és az életedben is. Hiszen az élet maga a jóga. Ki tudja, még ha haszontalannak bizonyul is egy próbálkozás vagy kísérlet, mindenképpen új tapasztalatot ad. Vagyis semmi sem haszontalan! Csak nézz körül, bármit tettél eddig: az nem a vég! Te vagy a világod, ezért ha változtatsz a hozzáállásodon, akkor változtatsz a világon is, amelyben élsz. Nyílj meg újra, engedd, hogy újrakezdődjön az utazás. Hozz be az életedbe új dolgokat, amik a segítségedre lesznek! Bármi és bárki adhat új inspirációt, motivációt számodra... csak nyitsd meg a szíved a lehetőségre. Légy bátor a jógaszőnyegeden és azon túl is! Nincs helyes vagy helytelen: minden a te nézőpontod függvénye. A helyes és a helytelen szüntelenül változik. Hiszen minden változik. Ha csupán akkor akarsz cselekedni, amikor már végső döntésre jutottál afelől mi a 'helyes', meg fogsz bénulni. Képtelen leszel cselekedni. Nincs végső döntés, ezért ne is várj rá. Csak figyelj, láss és tedd azt, amit helyesnek érzel!!! Felelj a pillanatra. Ez az igazi felelősség. Még ha hibázol vagy eltévedsz is: saját magad dönthetsz és annak akkor és ott úgy kellettt lennie. Minden tapasztalat hasznos. Nincsenek jó vagy rossz helyzetek, csak olyanok, amelyekből tanulni lehet. Vedd hát a saját kezedbe a döntést. Vedd a saját kezedbe a felelősséged. A felelősség révén fejlődünk. A bátorság által fejlődünk. A jóga útján fejlődünk! Szárnyaljunk együtt és csináljunk helyet az újnak! Mert szárnyalni jó!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése