2011. augusztus 1., hétfő

mi fán terem a jóga?!

"Breath is central to yoga
Because it is central to life

... and Yoga is about life"

T Krisnamacharya

A jóga szó a szanszkrit „judzs” szótőből származik, aminek - mint minden szanszkrit kifejezésnek - több jelentése van:
„megfeszítés”
„iga”
„leigázás”
„eggyé válás”

Talán ez nem segített sokat, így maradjunk annyiban... A jóga maga az élet. Nekem. Hogy neked mi, az csak rajtad múlik! A jóga Te vagy. Szerintem. :)

Ami biztos: Akárcsak a lélegzeted, végigvezet az életen. Ha észreveszed, ha nem. De micsoda lehetőség észrevenni, nemde?! Ha ideges vagy, kapkodod a levegőt... Ez tény. Ha nyugodt vagy, nyugodtan is lélegzel... Ez tény. Aztán amikor ideges vagy, megtörténhet, hogy tudatosan elkezded mélyíteni és nyújtani a lélegzetedet... és hoppá, már nem is vagy ideges! De az is előfordulhat, hogy már észre sem veszed, amikor ideges vagy és a nap 24 órájában úgy fújtatsz, mint egy gőzmozdony. Mert rohanás az élet... Tudjuk. Mit tehetsz? Én azt javasolnám, hogy keress egy jógamatracot és kezdj el gyakorolni! Most! :)

Tudatosság, lélegzet, gyakorlás. Ez a jóga. Nekem.

Az élet maga a változás. Egyszer lent, egyszer fent... ha akarod, ha nem, a változások megtörténnek, az emberek, a tárgyak, az események az életedben jönnek-mennek és szemlélheted őket, mint száguldó vonatokat, amikre néha föl tudsz kapaszkodni, néha nem... foghatod a fejed... sajnálhatod magad egy tábla csoki felett (najó, az nem is olyan rossz néha :)... Vagy: Te magad lehetsz a változás. Micsoda lehetőség ezt az utat kipróbálni, gyakorolni, megélni, ugye?!

Én abban hiszek, hogy a jóga egy tudatos, egyéni megtapasztaláson alapuló önmegismerési út, amelyen bárki elindulhat. Te is! :) A megismerő és a megismerendő pedig egy és ugyanaz a személy, vagyis Te! Hm... Ez az igazi eggyé válás! Nem könnyű ez az eggyé válás biznisz, előre szólok... de a gyorsvonaton sem könnyű kapaszkodni... egyszóval semmit sem veszíthetsz! :) Szerintem ez már jól kezdődik... :)

Úgy is mondhatnám, hogy a jóga nem más, mint az önmagadon tiszta, éber tudattal végrehajtott megfigyelés, egyfajta „kísérlet”… Ahogy legkedvencebb tanárom, Juci fogalmazta meg: a jógamatracod a laboratóriumod. Amit ott megélsz, megtapasztalsz, azt fogod az életben is megélni és megtapasztalni. Hozzátenném: Vica-versa. :)

Persze naphosszat beszélhetnék arról milyen finom az almáspite, ha az életben nem láttál még, szagoltál és haraptál almás pitét... Csak azt mondhatom tehát: Próbáld ki! Harapj bele! :)

Addig is...

2010 őszén tartott workshop-ot Budapesten a világ két Advanced Senior oklevéllel rendelkező Iyengar-jóga oktatójának egyike, Manouso Manos. Számomra talán ő fogalmazta meg legszebben, mi fán terem a jóga. Íme:

„Ah, a módszer az módszer, a nézőpont az nézőpont, a vélemény az vélemény, nem érdekes. De az tény, hogy nem állhatsz hozzá ehhez a témához úgy, ahogy bármi máshoz ezen a világon. Minden óra előtt énekelünk egy invokációt Patanjalihoz. Ki volt ő, mit mondott a jógáról, és hogyan változtatta meg a jógát? A jóga atyjának hívjuk őt, de valójában a jóga már korábban is létezett. Nézzük meg az első négy szútráját. Úgy kezdi, hogy “hatha yoga anusasana,” vagyis, „most elmondom nektek, mi a jóga”. Aztán azt mondja: „a jóga a tudat hullámzásainak lecsendesítése”. A jóga az, amikor eltűnnek a kettőségek az elméből. A harmadik és negyedik szútrákat mindig nagyon érdekesnek találtam: „Ha rátalálsz a jógára, a hazavezető útra találsz rá. Ha nem találod meg az utad, csak a tudat hullámzásaihoz fogsz kapcsolódni.”

És most nézzük meg, hogyan is sétálunk mi be az első jógaóránkra? „Ó, oké, hát majd megtanulom ezt is, mint minden mást, mint ahogy a munkámat végzem, ahogy a tévét nézem, ahogyan autót vezetek, majd ugyanígy megtanulom ezt is.” gondoljuk magunkban.
 
 De a jóga azt mondja, hogy addig, amíg mindent csak ebben a kettőségben látsz, nem tudsz megérkezni. Szóval, hogyan is sétálunk be jógázni? Úgy, hogy hasonlítgatom magam mindenkihez. „Ó, annak a nőnek bezzeg egyenes a lába, az enyém meg nem. Ó, ez a személy olyan szépen áll fejen, miért imbolyogok én belülről?” És máris ott vagy a kettősségben. És így csakis egy olyan elméből fogod szemlélni a világot, amely ugrál, mint egy majom, amely folyamatosan a múltba és a jövőbe rángat, és oda-vissza lökdös.

De aztán amikor végre akár csak egy pici futó pillanatra is megtapasztalom a jógát, ha akár csak egy pillanatra is, de a jelenben vagyok, elme és test egyesül. És ez mindent megér. Csak az ilyen pillanatokban valósul meg a jóga.

Amikor tanítunk, mindannyian, bármelyik rendszerben is, mindegy, hogy Iyengarnak vagy ennek, vagy annak nevezed, mind ezt az átalakulást kell keressük, amikor az elme abbahagyja a hullámzást.

Neked pedig, mint tanárnak, meg kell tenned mindent, hogy a tanítványoknál létrejöjjön ez a szemléletváltás. Ki kell őket a kacagni, ki kell őket ijeszteni az ellenállásukból. Nem a tanárral szembeni ellenállásról beszélek, hanem arról, ami ellenáll annak, hogy végre tiszta elmével szemléld a dolgokat, ne pedig abból a perspektívából, ahonnan minden egyebet csinálsz. Ezért nem fogadok el kifogásokat, és panaszokat, hogy „jaj, túl keményen kell dolgoznunk.”
 
Idővel a test ellenállása megszűnik. És a test ellenállása után megszűnik az elme ellenállása is, és akkor van esély arra, hogy a jóga megtörténjen.

Akkor – ahogy az előbb már mondtam – egy futó pillanatra megtapasztalod, milyen is lehet a szamádhi, mi is lehet ott, amit valóban érdemes látni, ahelyett, hogy állandóan a múltból a jövőbe vetítenéd magad.”

Nos, csak annyit tennék hozzá... Aki nem hiszi, járjon utána! :) Neked mi a jóga?????




Forrás: AUM Jóga Magazin - Manouso Manos interjú



1 megjegyzés: