2011. augusztus 15., hétfő

100% nő. 100% jógi.

Nőnek lenni. Nőként jógázni. Egy nőnek jógiként, avagy jóginiként élni. Hogy is van ez? Nőiség, nőiesség. Hm. Lágyság, befogadás, elfogadás, finomság. Hm. Hogy is vagyok én ezekkel? Vajon meg tudom élni őket, magamat nőként a jógában, az életben? Hogyan? És valóban?

Kezdjük a nőiséggel. Olyan egyszerűnek tűnik. Hiszen mindannyiunkban ott van a női pólus, amit a kínaiak „Jin”-nek neveznek, az alkimisták a Holddal szimbolizálnak, a pszichológia a víz szimbólumán keresztül fejez ki. A női princípium maga a befogadóképesség. A Ji csing szerint: „A teremtő út a férfié, a befogadó a nőié. A befogadó a legodaadóbb a világon.” Az odaadás képessége a nőiség központi tulajdonsága és minden további női képesség alapja: így a megnyílás, a befogadás, a fogamzás, az önmagába zárás, elrejtés képességéé is. Az odaadás képessége ugyanakkor az aktív cselekvésről való lemondást is jelenti. A nőiség archetipikus szimbólumai, a Hold és a Víz lemondanak arról, hogy aktívan sugározzanak, kibocsássanak valamit, mint ellentétük, a Nap és a Tűz. Ezáltal válnak azonban képessé arra, hogy fényt és meleget vegyenek fel, bocsássanak be magukba, és visszatükrözzék őket. A víz lemond egyéni formai igényéről – felvesz bármely formát. Beilleszkedik, odaadja magát. A Nap és a Hold, a Tűz és a Víz. A férfi és a nő polaritása, ami mögött nem áll értékelés. Egyik sem jobb, mint a másik, csak más. Az a nő, aki teljesen elfogadja s megéli nőiségét, sosem fogja magát „alacsonyabb rendűnek” érezni. Ez mind nagyon szépen hangzik, de talán Te is feltetted magadnak a kérdést: na, de próbálta ezt már bárki a 21. században?! A Hold vezet autót nagyvárosban? Vagy helyt kell állnia a munkahelyén? Cipelt már haza két megrakott bevásárlószatyrot?

Akárhonnan is nézzük: ez az egész női odaadás igencsak nehéz feladatnak tűnik. Most komolyan le kell mondanom az éneztakaromról?! Az énpedigmegoldomról?! Az énaztántudomról?! És mégis mi történhet, ha nem megy? Havonta tapasztalhatod, hogy mi történik, ha nem megy. A legerősebb tükör, amit havonta mutat a szervezeted arról vajon tényleg meg tudsz-e békélni a saját nőiségeddel, az bizony a menstruációd. És az a rossz hírem van, hogy aki fájdalmasan éli meg a nőiségét, az fájdalmasan éli meg a menstruációt is. Ugye most már egészen másképp hangzik mindaz, amit eddig olvastál! Mert… hát, fáj. Sokunknak. A havi vérzés is lényegében az odaadást követeli meg. Az egónkból kell áldoznunk, egy részünket kell odaadnunk. És amilyen mértékben nem törődünk bele ebbe a havonta jelentkező zavaró tényezőbe, olyan mértékben lesznek panaszaink. Minden zavar arra utal, hogy – gyakran tudattalanul – nem akarjuk odaadni magunkat. És éppen ehhez a lázadó „én pedig ezt nem akarom”-hoz fordul céltudatosan az intim betétek, tamponok reklámdöpingje. A hirdetések, amik azt ígérik nekünk, hogy a mindenkori termék használata esetén függetlenek leszünk a menstruációnktól és bármit megtehetünk, amit csak akarunk. Akkor is, ha épp piros betűs nap van. A reklám ezzel ügyesen fordul pont ahhoz az érzékeny ponthoz, amely – talán mindannyiunknak – a tulajdonképpeni konfliktust jelenti: bár nő vagyok, nem feltétlenül értek egyet mindazzal, ami a nőiséggel jár. De hát hogyan lehetnél független a saját menstruációdtól? Hogy lehetnél független a saját nőiségedtől?

Na, jó. De legalább jógázom. Az olyan „női sport”. Női dolog. Mindenki tudja. Probléma megoldva. Hiszen ha ma, itt Budapesten belépsz egy jógastúdióba, bizonyára nem lepődsz meg azon, hogy szinte csak nőkkel találkozol. Tömegesen. Nőiség kipipálva. Hát, nem egészen… A jóga az ősi Indiában mindenekelőtt nem a tömegeknek szólt: minden jógi csupán néhány tanítványnak adta tovább tudását, az indiai emberek többsége sosem került közvetlen kapcsolatba a jóga tanításaival. És persze a jógik mind férfiak voltak. Ahogy a tanítványok is. A jóga pedig évezredeken keresztül az ashramok kolostorai és ezen kiválasztott férfiak titka maradt. Mivel a szerzetesek tapasztalatai szerint a jógagyakorlás nagyszerűen segítette az egészség megőrzését, a szervezet munkabírásának fokozását, és a testi teljesítőképesség fejlesztését, egy idő után nyilvános jógaiskolákban is tanítani kezdték a jógát az úgymond világi fiataloknak. Pontosabban csak a világi fiatal fiúknak. Ezek a jógaiskolák aztán felkeltették a modern műveltségű indiai orvosok, szakemberek érdeklődését. Bombayben és több más indiai nagyvárosban úgynevezett tudományos jógakutató intézetek nyíltak, hogy megvizsgálják a különböző jógagyakorlatok hatását az emberi szervezetre és tudatra. Ezáltal a századforduló elején megismerkedtek a jógával a Távol-Keletre, Indiába, Tibetbe utazó európai kutatók is és könyveket, tudósításokat írtak róla. Ezeknek és pár utazó jógamesternek köszönhetően a huszadik században indult világhódító útjára a jóga Észak-Amerikában és a nyugati országokban. Ekkor találkozhattunk vele végre mi, nők is.

Akkor most mi legyen? Ne jógázzak?! Dehogynem!!! Naná, hogy jógázz!!!

Csak mert hosszú időn keresztül a férfiak kiváltsága volt a jóga és férfias erőt, energiát teremtettek általa, nem jelenti azt, hogy nem formálhatjuk magunkra, a magunkévá, a saját nőiességünkhöz. És persze azt sem jelenti, hogy ezentúl minden férfi messzire kerülje el a jógaórát, sőt. Itt a bizonyíték, hogy ez bizony egy férfias valami. Valódi erőt kíván és teremt. Férfias erőt. Úgyhogy kedves férfitársaim: hajrá!

Na, de visszatérve a nőiséghez. Nekünk, nőknek az a feladatunk a jógában is… a jóga által is, hogy használjuk a finom érzékelésünket és valóban figyeljünk magunkra, a lágyságunkra, a finomságunkra. Nőként jógázzunk! Tudatosan jógázzunk! Ez az érzékelés, ez a tudatosság a valódi erőnk. Úgy használni a tudatosságod, hogy valódi befogadó erő származzon belőle. Hit és tapasztalás abban, hogy egyszerre lehetsz erős és lágy, határozott és nőies. Igen, lehetsz nő! Lehetsz 100%-ig nő és 100%-ig jógi! Ezt (is) adhatja neked a jóga. Azt javaslom, hogy használd ki ezt a lehetőséget. A tudatosság és a jóga által legyél egyre éberebb. Adj időt magadnak. Adj teret magadnak. Figyelj. Érzékelj. Tapasztald újra a tested. Tapasztald újra a gyakorlást. Tapasztald újra magát a tapasztalást. Lépj nőként a jógaszőnyegedre… mintha most jógáznál életedben először. Keresd meg magadban: neked mit jelent nőként jógázni. Szeresd a testrészeid, amiktől nő vagy… amik lehet, hogy zavarnak egy-egy tartásban. Jógázz úgy, ahogy jól esik: Neked. Szeresd a nőiséged. És máris nem zavar semmi. Légy egészen finom… egészen lágy és hajlékony. Akkor is, amikor harcos vagy. Amikor kartámaszban vagy. Amikor nehéz ászanákat gyakorolsz. Amikor izzadsz és dühös vagy. Törekedj arra, hogy nő maradj minden percben. A gyakorlásodban és azon kívül is. Ne hasonlítsd magad másokhoz. Egyedi és megismételhetetlen vagy minden ászanában. Mert minden ászanád a tükröd abban a pillanatban. Nem kell a havi tükrödre várnod, hogy meglásd: fáj-e már megint. Itt a jóga. Pont azt adja neked, amire akkor és ott szükséged van. Hát, engedd magad áramolni! Legyél folyékony… legyél határtalan… Legyél a benned és körülötted áramló víz! Az újszülöttek testének 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének 60-70%-a víz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez. A víz távolítja el az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. A víz tartja karban a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet. A víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához. A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja. És így tovább. Te magad vagy az áramlás. Te magad vagy a víz. Te magad vagy a befogadás. Te magad vagy a női princípium.

Befogadás. Tudatosság. Nekem ilyen nőnek lenni. Áramlás és folyékonyság. Nekem ilyen nőként jógázni. Én erre törekszem a gyakorlásomban. Ma is. Holnap is. Hogy neked milyen, azt csak Te tapasztalhatod meg. Próbáld ki és éld meg! Már kezdheted is... a jógaszőnyegeden és azon túl...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése